Захранване на бебето Стъпка по стъпка

Има доста изписано по темата за правилното захранване на бебето. От кой месец да се започне, с какво да се започне, дали със сокчета, дали със заленчуци или с плодови пюрета. Има толкова много мнения по въпроса, че ако вземеш да ги четеш всичките свят ще ти се завие свят. Може би и затова има толкова притеснени и объркани майки с какво да започнат да захранват децата си и най вече кога. Дали по-рано е по-добре или по-късно. Дори наскоро четох, че може да бъде захранено бебето и преди третия месец, ако кърмата е малко или ако бебето има рефлукс. Е, разбира се след като се посъветваш с лекар, но въпреки това мисля че е прекалено рано. При моето бебе бяха налице и двата проблема. Кърмата ми беше прекалено малко и след месец и половина измъчени опити преминахме изцяло на адаптирано мляко.

А проблема с рефлукса …

Вече има доста добри млека, които се изписват при този проблем, така че не мисля че е нужно да се избързва със захранването.

Най-добрия период за започване на захранването е между 4-ти и 6-ти месец. Но бъдете сигурни, че вашето бебе само ще ви покаже че е готово. Когато ви гледа как се храните и посяга с ръчички, имитира ви като премлясква и поднася към устата си играчка.

Аз лично се посъветвах с педиатър кога и с какво да започна. След куп объркващи статии, бг мама и разбира се съветите на бабите реших, че е най-логично е да се посъветвам с лекар. И така започнах в четвъртия месец със захранването с пюре от картоф и морков.

Ден 1.

1 малък варен картоф намачкан(може и пасиран) с малко кърма/адаптирано мляко или ако предпочитате само с преварена вода и разбира се на върха на ножа масло(ГХИ).

Дадох две малки лъжички.

Ден 2.

1 малък картоф и морков, сварени и пасирани с малко парченце малко и кърма/ адаптирано мляко или преварена вода. Този път 3-4 лъжички.

След това пропуснах 2 -3 дни. Давах картоф и морков още 5 дни. Започнах да увеличавам и количеството, като след 10-15 дни вече изяждаше около 80-100 мл. пюре. Като в началото поне първия месец пюрето се прави по рядко. При нас след един месец вече си изяждаше по едно бурканче от 200 мл. с пюре.

Постепенно към пюрето от картоф и морков може да добавите и пащърнак, тиква, тиквичка, сладък картоф. Можете да добавяте и елда, киноа, ориз. При плодовите пюрета може да започнете с банан, ябълка,круша и тиква.

One comment on “Захранване на бебето Стъпка по стъпка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *